Novice

ponedeljek, 17. september 2018

Koprska ob─Źina se tudi letos s ┼ítevilnimi aktivnostmi pridru┼żuje evropskemu tednu mobilnosti

Mestna ob─Źina Koper se tudi letos pridru┼żuje Evropskemu tednu mobilnosti, vseevropski kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Ob tej prilo┼żnosti je pripravila pester nabor aktivnosti, ki se bodo zvrstile med 16. in 22. septembrom.


nedelja, 16. september 2018

┼Żupanu predstavili kon─Źni osnutek nove koprske stolpnice

Ta teden so koprskega ┼żupana in predstavnike Mestne ob─Źine Koper obiskali predstavniki svetovno priznanega arhitekturnega biroja Fuksas, ki so bili izbrani za projektiranje novega koprskega simbola ÔÇô ÔÇťStolpnice miruÔÇŁ.


petek, 14. september 2018

Krepitev sodelovanja z makedonsko skupnostjo

Ob─Źino Koper je obiskala makedonska delegacija na ─Źelu z makedonskim ministrom za narodne skupnosti po svetu Edmondom Ademijem, ki se je sestal tudi s predstavniki koprske makedonske skupnosti.


sobota, 25. avgust 2018

Akcija ─îisto morje ÔÇô na┼í ponos uspela navkljub slabemu vremenu!

Kljub slabemu vremenu, je bila tudi leto┼ínja ┼że 10. zaporedna ─Źistilna akcija ─îisto morje ÔÇô na┼í ponos Potaplja┼íkega dru┼ítva Oceanik iz Kopra uspe┼ína. V ┼Żusterni se je ┼że zgodaj dopoldne zbralo pribli┼żno 40 prostovoljcev, ki so vse do 13. ure pridno ─Źistili morsko dno od ┼Żusterne do Moleta in meje z Ob─Źino Izola.


sreda, 22. avgust 2018

Na fakultetah se za─Źenja drugi prijavni rok

Na visoko┼íolskih zavodih se danes za─Źenja drugi prijavni rok na dodiplomske in enovite magistrske programe, ki bo potekal do 29. avgusta. Kandidati bodo obvestilo o tem, ali so bili sprejeti, dobili do 25. septembra. Vpis sprejetih v drugem roku pa bo od 25. do 30. septembra.


torek, 21. avgust 2018

FESTIVALSKO POLETJE: Koper še naprej vabi s pestrim dogajanjem

Koper ┼íe naprej vabi s pestrim dogajanjem: Tudi ta teden se v mestu nadaljuje poletno dogajanje v sklopu razli─Źnih festivalov.┬áNaslednji dnevi bodo tudi ┼íportno obarvani, med 25. in 31. avgustom bo namre─Ź Koprski zaliv prizori┼í─Źe svetovnega mladinskega prvenstva razreda Finn - Silver Cup 2018.


petek, 1. junij 2018

festINNO 2018: Na Primorskem dobili INNOlab ÔÇô ┬╗prostor, kjer bo delo postalo veselje┬ź!

Na Fakulteti za management v Kopru je potekal podjetni┼íki dogodek leta na Obali, ki zdru┼żuje zabavo in inovativnost. festINNO je namenjen vsem, ki jih zanimajo sodobne teme in izzivi, povezani s podjetni┼ítvom in inovativnostjo. V sklopu programa je bil odprt tudi prvi podjetni┼íko-inovacijski laboratorij v akademski sferi INNOlab.


torek, 29. maj 2018

Cars &┬áCoffee v Koper privabil na tiso─Źe obiskovalcev ┬á

Drugo sre─Źanje Cars &┬áCoffee ┬áv Sloveniji se je┬á pri─Źelo v parku na Brdu pri Kranju, kjer se je odvil zasebni del sre─Źanja,┬ápopoldne pa so avtomobili rohneli v Kopru,┬ákjer so bili na ogled postavljeni tudi za vse ljubitelje avtomobilizma. Dogodek je v Koper pripeljal izjemni porsche 918 spyder, Cantin ferrari 458, odli─Źno ohranjen stari jaguar E-type, ki se je pripeljal iz Italije,┬áLamborghinije in Mercedesove ter BMW-jeve avtomobile.


sobota, 19. maj 2018

MSU ÔÇô med prvimi tremi univerzami na seznamu THE (Times Higher Education)

Moskovska dr┼żavna univerza, imenovana po MV Lomonosovu, je zasedla tretje mesto na presti┼żni lestvici univerz THE za leto 2018, ki ocenjuje univerze v razvijajo─Źih se ekonomijah. V leto┼ínjem letu so pri THE (Times Higher Education) pove─Źali ┼ítevilo ocenjevanih univerz za 25%, pri ─Źemer je bilo kon─Źno ┼ítevilo ocenjenih univerz letos 378. Rangiranih je bilo 27 ruskih univerz, med katerimi je MSU zasedla najvi┼íje, tretje mesto na lestvici.

Univerze so bile ocenjevane na podlagi izobra┼żevalnih in raziskovalnih dejavnosti, prenosa znanja ter stopnje internacionalizacije ┼ítudentov in akademskega osebja. Po mnenju rektorja MSU, akademika V.A. Sadovnichyja, je univerza dosegla tako visoko mesto predvsem zaradi obse┼żnih znanstvenih projektov, ki jih izvajajo na moskovski univerzi. Prav ti znanstveni projekti igrajo vodilno vlogo na podro─Źju strokovnih usposabljan in znanstvenih raziskav vesoljske industrije na podro─Źju obdelovanja in uporabe velikih koli─Źin podatkov.┬áVe─Ź┬átiso─Ź┬ástudentov, diplomantov in ─Źlanov osebja MSU sodeluje pri raziskovalnih in inovacijskih dejavnostih, univerza pa uspe┼íno razvija spletne izobra┼żevalne programe ter nenehno dela na izbolj┼íanju ravni pou─Źevanja in kakovosti izobra┼żevanja.


ponedeljek, 14. maj 2018

Potniško obarvan vikend prinesel kar dva nova prihoda potniških ladij

V Kopru sta se med vikendom ustavili kar dve potni┼íki ladji in k nam pripeljali skoraj 4000 potnikov in┬á 2000 ─Źlanov posadke. Obiskovalci so predvsem u┼żivali ob predstavitvi na┼íih krajev v okviru dogodka Koper na dlani.


sreda, 9.maj 2018

Ko┼íarkarski klub Sixt Primorska in Univerza na Primorskem sta potrdila dolgoro─Źno sodelovanje z namenom povezovanja mladih s ┼íportom

Prof. dr. Dragan Maru┼íi─Ź┬áje ob podpisu pogodbe s ko┼íarkarskim klubom Sixt Primorska povedal: "Univerza na Primorskem vse od svoje ustanovitve, 17. marca 2003, ┼ítudentom nudi mo┼żnost redne ┼íportne in gibalne aktivnosti. Tovrstna povezovanja, kot je dana┼ínje, potrjujejo, da je UP za perspektivne in vrhunske ┼íportnike prijazna univerza, ki spodbuja┬á njihov ┼íportni razvoj in ┼ítudijsko pot."


─Źetrtek, 3. maj 2018

V Kopru bi lahko spet dobili sistem izposoje koles

Koprski na─Źrti zajemajo ureditev 17 kolesarnic ÔÇô postaj za izposojo koles, ki bodo opremljene s sistemom za a┼żurno informacijo o ┼ítevilu razpolo┼żljivih koles, postavitev postaje za popravilo koles ter nakup 102 koles na elektri─Źni pogon.


nedelja, 29. april 2018

11. kongresa ruske rektorske konference se je udele┼żil tudi direktor Zavoda Lomonosov Koper, dekan Fakultete za management Univerze na Primorskem, prof. dr. Matja┼ż┬áNovak

26. aprila je v Sankt Peterburgu potekal kongres ruske rektorske konference. Udele┼żilo se ga je 600 rektorjev ruskih in mednarodnih univerz. Osnovna tema konference je bila razvoj skupnega izobra┼żevalnega prostora, razvoj ruske znanosti in tehnologije, pogovarjali pa so se tudi o mednarodnih aktivnostih ruskih univerz.┬á Konference se je udele┼żil tudi Vladimir Putin.

ÔÇť┼átevilo vodilnih ruskih univerz v tujini nara┼í─Źa. Prva skupna rusko-kitajska univerza se je odprla leta 2017 v Shenzhenu. Gospod predsednik, hvala za odobritev te zamisli. Podru┼żnica deluje. Oziroma ne podru┼żnica, temve─Ź skupna univerza. Zelo pomembno je tudi, da je univerza v Moskvi odprla prvo vejo v dr┼żavi ─Źlanici zveze Nato, v Sloveniji. In le ta deluje. Leta 2017 smo ustanovili Zdru┼żenje tujih diplomantov, ki so ostali v Rusiji, kjer delajo in ┼żivijo ter so zelo koristni pri izvozu na┼íega izobra┼żevalnega sistema.ÔÇŁ ÔÇô Rektor Moskovske dr┼żavne univerze Lomonosov, Viktor Sadovnichy


torek, 10. april 2018

Študentke in študenti, inovativne podjetniške ideje na plan!

UIP - Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske tudi letos objavlja nate─Źaj za najbolj┼ío podjetni┼íko idejo Podjetna Primorska 2018.┬áKandidati se lahko prijavijo do 15. maja 2018 do polno─Źi z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani www.uip.si.


─Źetrtek, 29. marec 2018

Gost iz prakse o izzivih in prednostih dela v mednarodno orientiranih podjetjih

V sredo, 28. marca 2018, je doc. dr. Jana Hojnik pri predmetu Temelji podjetni┼ítva gostila Tima Rozmana iz podjetja Incom, d. o. o., ki je ┼ítudentom univerzitetnega programa Management┬ápredstavil na─Źin dela, izzive in prednosti dela v mednarodno organiziranih podjetjih.┬á┬áPodjetje Incom d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1991 kot majhno gara┼żno podjetje. Vstop v Evropsko unijo je bil zanje velika prilo┼żnost. Danes so najve─Źji zaposlovalec v gori┼íki regiji. Organizacija podjetja je kompleksna, jedro njihovega delovanja pa je znanje, fleksibilnost in inovativnost.


petek, 23. marec 2018

Destinacija Koper v Bruslju odlikovana kot Evropska destinacija odli─Źnosti

Evropske destinacije odli─Źnosti iz vseh sodelujo─Źih dr┼żav Evropske unije, med katerimi je tudi destinacija Koper, so se v─Źeraj zbrale v Bruslju na uradni podelitvi nagrad ob zaklju─Źku projekta.┬áGlavna tematika izbora tokratnega projekta EDEN je bil tokrat kulturni turizem.┬áKoper je bil kot slovenski zmagovalec izbran med 14 prijavljenimi destinacijami, strokovno ┼żirijo pa je prepri─Źal z dobro zastavljenim programom kulturnega turizma in ┼żivahno ter raznoliko ponudbo.┬á


ponedeljek, 12. marec 2018

Nastajala bodo nova delovna mesta, ki bodo potrebovala nova znanja

V ponedeljek, 12. marca 2018, je na Fakulteti za management ob zaklju─Źku projekta I-Wire potekala izjemno zanimiva razprava na temo prihodnosti dela in socialne varnosti. V razpravi so sodelovali Peter Poga─Źar, dr┼żavni sekretar na Ministrstvu za delo, dru┼żino, socialne zadeve in enake mo┼żnosti, Mirsad Begi─ç, iz sindikata GLOSA, sindikat kulture in narave Slovenije in novinar Delavske enotnosti, ter dr. Klemen ┼áirok s Fakultete za management in vodja projekta.


ponedeljek, 5. marec 2018

Konferenca Management International Conference 2018

Leto┼ínja mednarodna znanstvena konferenca Management International Coference 2018: Managing gobal diversities (MIC)bo potekala od 30. Maja do 2. Junija 2018 v Hotelu Golf na Bledu. Letos bo posebna pozornost na konferenci namenjena podro─Źju digitale dru┼żbe.┬áLeto┼ínji organizatorji konference so Fakulteta za management Univerze na Primorskem, Moskovska ekonomska fakulteta Moskovske dr┼żavne univerze (Rusija), Fakulteta za ekonomijo in turizem dr. Mijo Mirkovi─ç Univerze Juraj Dobrila iz Pulja (Hrva┼íka), Association for the Study of East European Economies and Cultures (ZDA) in Society for the Study of Emerging Markets (ZDA). Na konferenci bodo med drugim potekale predstavitve prispevkov, delavnica ya doktorske ┼ítudente ter razli─Źne tematke delavnice.


sobota, 3. marec 2018

Iz Kopra v Trst z elektri─Źnim avtobusom

Mesti Trst in Koper se bosta v bli┼żnji prihodnosti ─Źezmejno povezali tudi z redno avtobusno linijo z vozili na elektri─Źni pogon. Na to temo so se danes v Trstu sestali ┼żupan Ob─Źine Trst Roberto Dipiazza, ┼żupan Mestne ob─Źine Koper Boris Popovi─Ź in predsednik uprave Petrola Toma┼ż Berlo─Źnik, v kratkem naj bi sledil tudi podpis pisma o nameri.┬á


petek, 2. marec 2018

V Kopru 160 novih le┼żi┼í─Ź za ┼ítudente

Univerza na Primorskem je od Luke Koper pridobila stavbo v Prisojah in s tem 160 novih le┼żi┼í─Ź za ┼ítudente, za kar bo od┼ítela slabih 2,5 milijona evrov. Pred univerzo so veliki izzivi in brez novih ┼ítudentskih namestitev ne gre, je poudaril rektor Dragan Maru┼íi─Ź. Kot je povedal, se bodo zdaj bivalne kapacitete v Kopru pove─Źale za 50 odstotkov.


torek, 21. november 2017

Podru┼żnica Moskovske dr┼żavne univerze Lomonosov je slovesno odprla svoja vrata

V Kopru so v─Źeraj s slovesnim podpisom dokumentov, pogovori in slavnostno akademijo danes slovesno odprli podru┼żnico Moskovske dr┼żavne univerze Lomonosov. Sede┼ż nove ustanove, ki bo uravno prve podiplomske ┼ítudente sprejela v naslednjem ┼ítudijskem letu, bo na Verdijevi ulici v Kopru. Gre za prvo podru┼żnico svetovno znane univerze v Evropski uniji.┬á


ponedeljek, 2. oktober 2017

Na Univerzi na Primorskem veselo vstopili v novo študijsko leto

Koper, 2. oktober 2017 - Univerza na Primorskem (UP) je danes skupaj s ┼ítevilnimi institucijami in podjetji ter lokalno skupnostjo na Titovem trgu v Kopru pripravila dobrodo┼ílico novope─Źenim ┼ítudentkam in ┼ítudentom, ki so za svoj nadaljnji ┼ítudij izbrali eno od ┼íestih fakultet te univerze. Brucke in bruce, med katerimi so bili tudi ┼ítudentke in ┼ítudenti iz drugih dr┼żav (prete┼żno iz dr┼żav nekdanje Jugoslavije, Italije in od drugod), so nagovorili rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Maru┼íi─Ź, ┼żupan Mestne ob─Źine Koper, Boris Popovi─Ź, dekani in dekanje fakultet Univerze na Primorskem - prof. dr. Irena Lazar, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, prof. dr. Jurka Lepi─Źnik Vodopivec (prodekanja), izr. prof. dr. Janez Mekinc in izr. prof. dr. Nejc ┼áarabon - ter predsednik ┼átudentskega sveta UP, Gregor Guli─Ź, in predsednik ┼átudentske organizacije Univerze na Primorskem, Nassim Djaba.


ponedeljek, 2. oktober 2017

Rektorjeva dobrodošlica bruckam in brucem UP


petek, 15. september 2017

Prva podru┼żnica najpresti┼żnej┼íe ruske dr┼żavne univerze v Evropi bo za─Źela delovati v Kopru

Ljubljana, Koper, 15. september 2017 ÔÇô┬á"V─Źeraj je Vlada Republike Slovenije na svoji 148. redni seji Univerzi na Primorskem podala soglasje k soustanovitvi zavoda ┬╗Podru┼żnica Moskovske dr┼żavne univerze M. V. Lomonosov v Kopru┬ź. S tem so zagotovljena prora─Źunska sredstva za vzpostavitev in za─Źetno delovanje podru┼żnice v vi┼íini 500.000 evrov. Ob tem izpostavljamo tri stvari:┬áFakulteta za management bo tako prva poslovna ┼íola v Sloveniji, ki bo izobra┼żevale kadre za delovanje na ruskem trgu in obratno. Za Univerzo na Primorskem se bodo tako odprle mo┼żnosti razvijanja novih znanstvenih disciplin in napredek obstoje─Źih, univerzitetno mesto Koper pa bo postalo┬ápomembno sti─Źi┼í─Źe znanstvenega, izobra┼żevalnega in gospodarskega evropsko-ruskega sodelovanja,"┬áje ob dana┼ínjem obisku veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji, dr. Dokuja Zavgajeva, povedal rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Maru┼íi─Ź.┬á