Novice

ponedeljek, 17. september 2018

Koprska občina se tudi letos s številnimi aktivnostmi pridružuje evropskemu tednu mobilnosti

Mestna občina Koper se tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti, vseevropski kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Ob tej priložnosti je pripravila pester nabor aktivnosti, ki se bodo zvrstile med 16. in 22. septembrom.


nedelja, 16. september 2018

Županu predstavili končni osnutek nove koprske stolpnice

Ta teden so koprskega župana in predstavnike Mestne občine Koper obiskali predstavniki svetovno priznanega arhitekturnega biroja Fuksas, ki so bili izbrani za projektiranje novega koprskega simbola – “Stolpnice miru”.


petek, 14. september 2018

Krepitev sodelovanja z makedonsko skupnostjo

Občino Koper je obiskala makedonska delegacija na čelu z makedonskim ministrom za narodne skupnosti po svetu Edmondom Ademijem, ki se je sestal tudi s predstavniki koprske makedonske skupnosti.


sobota, 25. avgust 2018

Akcija Čisto morje – naš ponos uspela navkljub slabemu vremenu!

Kljub slabemu vremenu, je bila tudi letošnja že 10. zaporedna čistilna akcija Čisto morje – naš ponos Potapljaškega društva Oceanik iz Kopra uspešna. V Žusterni se je že zgodaj dopoldne zbralo približno 40 prostovoljcev, ki so vse do 13. ure pridno čistili morsko dno od Žusterne do Moleta in meje z Občino Izola.


sreda, 22. avgust 2018

Na fakultetah se začenja drugi prijavni rok

Na visokošolskih zavodih se danes začenja drugi prijavni rok na dodiplomske in enovite magistrske programe, ki bo potekal do 29. avgusta. Kandidati bodo obvestilo o tem, ali so bili sprejeti, dobili do 25. septembra. Vpis sprejetih v drugem roku pa bo od 25. do 30. septembra.


torek, 21. avgust 2018

FESTIVALSKO POLETJE: Koper še naprej vabi s pestrim dogajanjem

Koper še naprej vabi s pestrim dogajanjem: Tudi ta teden se v mestu nadaljuje poletno dogajanje v sklopu različnih festivalov. Naslednji dnevi bodo tudi športno obarvani, med 25. in 31. avgustom bo namreč Koprski zaliv prizorišče svetovnega mladinskega prvenstva razreda Finn - Silver Cup 2018.


petek, 1. junij 2018

festINNO 2018: Na Primorskem dobili INNOlab – »prostor, kjer bo delo postalo veselje«!

Na Fakulteti za management v Kopru je potekal podjetniški dogodek leta na Obali, ki združuje zabavo in inovativnost. festINNO je namenjen vsem, ki jih zanimajo sodobne teme in izzivi, povezani s podjetništvom in inovativnostjo. V sklopu programa je bil odprt tudi prvi podjetniško-inovacijski laboratorij v akademski sferi INNOlab.


torek, 29. maj 2018

Cars & Coffee v Koper privabil na tisoče obiskovalcev  

Drugo srečanje Cars & Coffee  v Sloveniji se je  pričelo v parku na Brdu pri Kranju, kjer se je odvil zasebni del srečanja, popoldne pa so avtomobili rohneli v Kopru, kjer so bili na ogled postavljeni tudi za vse ljubitelje avtomobilizma. Dogodek je v Koper pripeljal izjemni porsche 918 spyder, Cantin ferrari 458, odlično ohranjen stari jaguar E-type, ki se je pripeljal iz Italije, Lamborghinije in Mercedesove ter BMW-jeve avtomobile.


sobota, 19. maj 2018

MSU – med prvimi tremi univerzami na seznamu THE (Times Higher Education)

Moskovska državna univerza, imenovana po MV Lomonosovu, je zasedla tretje mesto na prestižni lestvici univerz THE za leto 2018, ki ocenjuje univerze v razvijajočih se ekonomijah. V letošnjem letu so pri THE (Times Higher Education) povečali število ocenjevanih univerz za 25%, pri čemer je bilo končno število ocenjenih univerz letos 378. Rangiranih je bilo 27 ruskih univerz, med katerimi je MSU zasedla najvišje, tretje mesto na lestvici.

Univerze so bile ocenjevane na podlagi izobraževalnih in raziskovalnih dejavnosti, prenosa znanja ter stopnje internacionalizacije študentov in akademskega osebja. Po mnenju rektorja MSU, akademika V.A. Sadovnichyja, je univerza dosegla tako visoko mesto predvsem zaradi obsežnih znanstvenih projektov, ki jih izvajajo na moskovski univerzi. Prav ti znanstveni projekti igrajo vodilno vlogo na področju strokovnih usposabljan in znanstvenih raziskav vesoljske industrije na področju obdelovanja in uporabe velikih količin podatkov. Več tisoč studentov, diplomantov in članov osebja MSU sodeluje pri raziskovalnih in inovacijskih dejavnostih, univerza pa uspešno razvija spletne izobraževalne programe ter nenehno dela na izboljšanju ravni poučevanja in kakovosti izobraževanja.


ponedeljek, 14. maj 2018

Potniško obarvan vikend prinesel kar dva nova prihoda potniških ladij

V Kopru sta se med vikendom ustavili kar dve potniški ladji in k nam pripeljali skoraj 4000 potnikov in  2000 članov posadke. Obiskovalci so predvsem uživali ob predstavitvi naših krajev v okviru dogodka Koper na dlani.


sreda, 9.maj 2018

Košarkarski klub Sixt Primorska in Univerza na Primorskem sta potrdila dolgoročno sodelovanje z namenom povezovanja mladih s športom

Prof. dr. Dragan Marušič je ob podpisu pogodbe s košarkarskim klubom Sixt Primorska povedal: "Univerza na Primorskem vse od svoje ustanovitve, 17. marca 2003, študentom nudi možnost redne športne in gibalne aktivnosti. Tovrstna povezovanja, kot je današnje, potrjujejo, da je UP za perspektivne in vrhunske športnike prijazna univerza, ki spodbuja  njihov športni razvoj in študijsko pot."


četrtek, 3. maj 2018

V Kopru bi lahko spet dobili sistem izposoje koles

Koprski načrti zajemajo ureditev 17 kolesarnic – postaj za izposojo koles, ki bodo opremljene s sistemom za ažurno informacijo o številu razpoložljivih koles, postavitev postaje za popravilo koles ter nakup 102 koles na električni pogon.


nedelja, 29. april 2018

11. kongresa ruske rektorske konference se je udeležil tudi direktor Zavoda Lomonosov Koper, dekan Fakultete za management Univerze na Primorskem, prof. dr. Matjaž Novak

26. aprila je v Sankt Peterburgu potekal kongres ruske rektorske konference. Udeležilo se ga je 600 rektorjev ruskih in mednarodnih univerz. Osnovna tema konference je bila razvoj skupnega izobraževalnega prostora, razvoj ruske znanosti in tehnologije, pogovarjali pa so se tudi o mednarodnih aktivnostih ruskih univerz.  Konference se je udeležil tudi Vladimir Putin.

“Število vodilnih ruskih univerz v tujini narašča. Prva skupna rusko-kitajska univerza se je odprla leta 2017 v Shenzhenu. Gospod predsednik, hvala za odobritev te zamisli. Podružnica deluje. Oziroma ne podružnica, temveč skupna univerza. Zelo pomembno je tudi, da je univerza v Moskvi odprla prvo vejo v državi članici zveze Nato, v Sloveniji. In le ta deluje. Leta 2017 smo ustanovili Združenje tujih diplomantov, ki so ostali v Rusiji, kjer delajo in živijo ter so zelo koristni pri izvozu našega izobraževalnega sistema.” – Rektor Moskovske državne univerze Lomonosov, Viktor Sadovnichy


torek, 10. april 2018

Študentke in študenti, inovativne podjetniške ideje na plan!

UIP - Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske tudi letos objavlja natečaj za najboljšo podjetniško idejo Podjetna Primorska 2018. Kandidati se lahko prijavijo do 15. maja 2018 do polnoči z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani www.uip.si.


četrtek, 29. marec 2018

Gost iz prakse o izzivih in prednostih dela v mednarodno orientiranih podjetjih

V sredo, 28. marca 2018, je doc. dr. Jana Hojnik pri predmetu Temelji podjetništva gostila Tima Rozmana iz podjetja Incom, d. o. o., ki je študentom univerzitetnega programa Management predstavil način dela, izzive in prednosti dela v mednarodno organiziranih podjetjih.  Podjetje Incom d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1991 kot majhno garažno podjetje. Vstop v Evropsko unijo je bil zanje velika priložnost. Danes so največji zaposlovalec v goriški regiji. Organizacija podjetja je kompleksna, jedro njihovega delovanja pa je znanje, fleksibilnost in inovativnost.


petek, 23. marec 2018

Destinacija Koper v Bruslju odlikovana kot Evropska destinacija odličnosti

Evropske destinacije odličnosti iz vseh sodelujočih držav Evropske unije, med katerimi je tudi destinacija Koper, so se včeraj zbrale v Bruslju na uradni podelitvi nagrad ob zaključku projekta. Glavna tematika izbora tokratnega projekta EDEN je bil tokrat kulturni turizem. Koper je bil kot slovenski zmagovalec izbran med 14 prijavljenimi destinacijami, strokovno žirijo pa je prepričal z dobro zastavljenim programom kulturnega turizma in živahno ter raznoliko ponudbo. 


ponedeljek, 12. marec 2018

Nastajala bodo nova delovna mesta, ki bodo potrebovala nova znanja

V ponedeljek, 12. marca 2018, je na Fakulteti za management ob zaključku projekta I-Wire potekala izjemno zanimiva razprava na temo prihodnosti dela in socialne varnosti. V razpravi so sodelovali Peter Pogačar, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mirsad Begić, iz sindikata GLOSA, sindikat kulture in narave Slovenije in novinar Delavske enotnosti, ter dr. Klemen Širok s Fakultete za management in vodja projekta.


ponedeljek, 5. marec 2018

Konferenca Management International Conference 2018

Letošnja mednarodna znanstvena konferenca Management International Coference 2018: Managing gobal diversities (MIC)bo potekala od 30. Maja do 2. Junija 2018 v Hotelu Golf na Bledu. Letos bo posebna pozornost na konferenci namenjena področju digitale družbe. Letošnji organizatorji konference so Fakulteta za management Univerze na Primorskem, Moskovska ekonomska fakulteta Moskovske državne univerze (Rusija), Fakulteta za ekonomijo in turizem dr. Mijo Mirković Univerze Juraj Dobrila iz Pulja (Hrvaška), Association for the Study of East European Economies and Cultures (ZDA) in Society for the Study of Emerging Markets (ZDA). Na konferenci bodo med drugim potekale predstavitve prispevkov, delavnica ya doktorske študente ter različne tematke delavnice.


sobota, 3. marec 2018

Iz Kopra v Trst z električnim avtobusom

Mesti Trst in Koper se bosta v bližnji prihodnosti čezmejno povezali tudi z redno avtobusno linijo z vozili na električni pogon. Na to temo so se danes v Trstu sestali župan Občine Trst Roberto Dipiazza, župan Mestne občine Koper Boris Popovič in predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, v kratkem naj bi sledil tudi podpis pisma o nameri. 


petek, 2. marec 2018

V Kopru 160 novih ležišč za študente

Univerza na Primorskem je od Luke Koper pridobila stavbo v Prisojah in s tem 160 novih ležišč za študente, za kar bo odštela slabih 2,5 milijona evrov. Pred univerzo so veliki izzivi in brez novih študentskih namestitev ne gre, je poudaril rektor Dragan Marušič. Kot je povedal, se bodo zdaj bivalne kapacitete v Kopru povečale za 50 odstotkov.


torek, 21. november 2017

Podružnica Moskovske državne univerze Lomonosov je slovesno odprla svoja vrata

V Kopru so včeraj s slovesnim podpisom dokumentov, pogovori in slavnostno akademijo danes slovesno odprli podružnico Moskovske državne univerze Lomonosov. Sedež nove ustanove, ki bo uravno prve podiplomske študente sprejela v naslednjem študijskem letu, bo na Verdijevi ulici v Kopru. Gre za prvo podružnico svetovno znane univerze v Evropski uniji. 


ponedeljek, 2. oktober 2017

Na Univerzi na Primorskem veselo vstopili v novo študijsko leto

Koper, 2. oktober 2017 - Univerza na Primorskem (UP) je danes skupaj s številnimi institucijami in podjetji ter lokalno skupnostjo na Titovem trgu v Kopru pripravila dobrodošlico novopečenim študentkam in študentom, ki so za svoj nadaljnji študij izbrali eno od šestih fakultet te univerze. Brucke in bruce, med katerimi so bili tudi študentke in študenti iz drugih držav (pretežno iz držav nekdanje Jugoslavije, Italije in od drugod), so nagovorili rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, župan Mestne občine Koper, Boris Popovič, dekani in dekanje fakultet Univerze na Primorskem - prof. dr. Irena Lazar, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec (prodekanja), izr. prof. dr. Janez Mekinc in izr. prof. dr. Nejc Šarabon - ter predsednik Študentskega sveta UP, Gregor Gulič, in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem, Nassim Djaba.


ponedeljek, 2. oktober 2017

Rektorjeva dobrodošlica bruckam in brucem UP


petek, 15. september 2017

Prva podružnica najprestižnejše ruske državne univerze v Evropi bo začela delovati v Kopru

Ljubljana, Koper, 15. september 2017 – "Včeraj je Vlada Republike Slovenije na svoji 148. redni seji Univerzi na Primorskem podala soglasje k soustanovitvi zavoda »Podružnica Moskovske državne univerze M. V. Lomonosov v Kopru«. S tem so zagotovljena proračunska sredstva za vzpostavitev in začetno delovanje podružnice v višini 500.000 evrov. Ob tem izpostavljamo tri stvari: Fakulteta za management bo tako prva poslovna šola v Sloveniji, ki bo izobraževale kadre za delovanje na ruskem trgu in obratno. Za Univerzo na Primorskem se bodo tako odprle možnosti razvijanja novih znanstvenih disciplin in napredek obstoječih, univerzitetno mesto Koper pa bo postalo pomembno stičišče znanstvenega, izobraževalnega in gospodarskega evropsko-ruskega sodelovanja," je ob današnjem obisku veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji, dr. Dokuja Zavgajeva, povedal rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič.