Koper

Uradni prostori podru┼żnice se nahaja v starem mestnem jedru Kopra, ki je najve─Źje slovensko obalno mesto, kjer vam ne bo nikoli dolg─Źas. Mesto ima v vsakem letnem ─Źasu drugacno vzdu┼íje in ─Źar.

Zgodovina Kopra sega vse do srednje bronaste dobe, 1500 let pred na┼íim ┼ítetjem. Mestno jedro Kopra je bilo neko─Ź otok, najstarej┼ía poselitev tega obmo─Źja pa sega vse do predrimskega in rimskega obdobja. Mesto je bilo skozi zgodovinska obdobja pojmovano Aegida, Capris, Justinopolis, Capo DÔÇÖIstria, ... ┼átevilne vladavine so na mestu pustile ve─Źni pe─Źat ne glede na poimenovanje. Dana┼ínja podoba mesta ima mo─Źne korenine v preteklosti, ki so vidne na vsakem koraku. Prav to prepletanje starega, tradicionalnega z novimi, modernimi arhitekturnimi in kulturnimi elementi, daje Kopru poseben ─Źar in edinstvenost.

IMG_1507.JPG

Ob─Źinski praznik Kopra je 15. maj, na obletnico upora v Marezigah, 15. maja 1921, ki je bil eden prvih protifa┼íisticnih uporov v Evropi.

Koper vsako leto krepi svoj polo┼żaj na turisti─Źni mapi-ponuja pomorski, navti─Źni, kopali┼íki in ┼íportni turizem. ┼áe posebej v poletnih mesecih kulturne in ┼áportne prireditve na samosvoj na─Źin o┼żivijo mestne ulice in trge. Dodatno mladost, ki jo je prinesla na┼ía podru┼żnica v mesto pa vdihuje Kopru z bogato pretekostjo in razburljivo sedanjostjo prav tak┼íno prihodnost.
 

FPA_1784.JPG

Koper je najstarej┼íe mesto v Sloveniji, ki se je razvilo na skalnatem otoku, ki so ga Rimljani poimenovali Capris. Od vseh treh slovenskih obalnih mest se je njegova podoba skozi ─Źas najbolj spremenila. Najmo─Źnejsi gospodarski in kulturni razcvet je mesto do┼żivelo pod Bene┼íko republiko, kar je vidno ┼íe danes. Kljub velikim novodobnim posegom je staro mestno jedro uspelo ohraniti srednjeve┼íki videz. V obdobju, ko je bil Koper otok, je bil obdan z obzidjem, s kopnim pa ga je povezoval leseni most. Varovala ga je mogo─Źna trdnjava imenovana Levji grad, okrog Kopra pa so se raztezale soline. Ko je bil Trst v 18. stoletju progla┼íen za svobodno pristani┼í─Źe, je Koper za─Źel izgubljati vodilno vlogo v regiji, dokon─Źno pa jo je izgubil s propadom Bene┼íke republike.

Do leta 1912 so bile soline dokon─Źno uni─Źene, mesto pa je z bonifikacijo opu┼í─Źenih solin popolnoma izgubilo podobo otoka.
Po drugi svetovni vojni je Koper s podpisom londonskega memoranduma leta 1954 pripadel takratnji Jugoslaviji. Popolnoma se mu je spremenila narodnostna sestava, ki je prinesla tudi nove arhitekturne posege v jedru Kopra in okolici. Mesto s pristani┼í─Źem do┼żivi mo─Źan razvoj.

Danes je Koper gospodarsko in turisti─Źno naravnano mesto, ki postaja tudi ─Źedalje bolj prepoznavno in mo┼żno univerzitetno mesto.

IMG_0564.JPG

FPA_0043.JPG

Namestitev

V Kopru se nahajata dva ┼ítudentska domova v starem mestnem jedru. Prav tako je ┼ítudentski dom tudi v Portoro┼żu. ┼átudentje se lahko odlo─Źijo za bivanje tudi v zasebnih apartmajih, najemnine za tovrstne namestitve se gibljejo med 180 EUR in 230 EUR na mesec (v kar so vklju─Źeni stro┼íki elektrike, vode, ...). Na obali pa vseeno pogosto primanjkuje cenej┼íih stanovanj, ki bi bili primerni za najem ┼ítudentov.

E53G9921.JPG

Dogodki

V Kopru lahko vsak najde prireditev po svoji meri. ─îeprav je v poletnih mesecih koncertov in dogodkov na prostem veliko ve─Ź, tudi v zimskih mesecih mesto ponuja veliko raznolikih dogodkov in prireditev. Veliko jih je postalo ┼że tradicionalnih, kot so Istrski karneval, Festival ─Źokolade in piva, Koprska no─Ź ter silvestrovanje na prostem. Koledar dogodkov pa najdete na spletni strani ob─Źine