Koper

Uradni prostori podružnice se nahaja v starem mestnem jedru Kopra, ki je največje slovensko obalno mesto, kjer vam ne bo nikoli dolgčas. Mesto ima v vsakem letnem času drugacno vzdušje in čar.

Zgodovina Kopra sega vse do srednje bronaste dobe, 1500 let pred našim štetjem. Mestno jedro Kopra je bilo nekoč otok, najstarejša poselitev tega območja pa sega vse do predrimskega in rimskega obdobja. Mesto je bilo skozi zgodovinska obdobja pojmovano Aegida, Capris, Justinopolis, Capo D’Istria, ... Številne vladavine so na mestu pustile večni pečat ne glede na poimenovanje. Današnja podoba mesta ima močne korenine v preteklosti, ki so vidne na vsakem koraku. Prav to prepletanje starega, tradicionalnega z novimi, modernimi arhitekturnimi in kulturnimi elementi, daje Kopru poseben čar in edinstvenost.

IMG_1507.JPG

Občinski praznik Kopra je 15. maj, na obletnico upora v Marezigah, 15. maja 1921, ki je bil eden prvih protifašisticnih uporov v Evropi.

Koper vsako leto krepi svoj položaj na turistični mapi-ponuja pomorski, navtični, kopališki in športni turizem. Še posebej v poletnih mesecih kulturne in Športne prireditve na samosvoj način oživijo mestne ulice in trge. Dodatno mladost, ki jo je prinesla naša podružnica v mesto pa vdihuje Kopru z bogato pretekostjo in razburljivo sedanjostjo prav takšno prihodnost.
 

FPA_1784.JPG

Koper je najstarejše mesto v Sloveniji, ki se je razvilo na skalnatem otoku, ki so ga Rimljani poimenovali Capris. Od vseh treh slovenskih obalnih mest se je njegova podoba skozi čas najbolj spremenila. Najmočnejsi gospodarski in kulturni razcvet je mesto doživelo pod Beneško republiko, kar je vidno še danes. Kljub velikim novodobnim posegom je staro mestno jedro uspelo ohraniti srednjeveški videz. V obdobju, ko je bil Koper otok, je bil obdan z obzidjem, s kopnim pa ga je povezoval leseni most. Varovala ga je mogočna trdnjava imenovana Levji grad, okrog Kopra pa so se raztezale soline. Ko je bil Trst v 18. stoletju proglašen za svobodno pristanišče, je Koper začel izgubljati vodilno vlogo v regiji, dokončno pa jo je izgubil s propadom Beneške republike.

Do leta 1912 so bile soline dokončno uničene, mesto pa je z bonifikacijo opuščenih solin popolnoma izgubilo podobo otoka.
Po drugi svetovni vojni je Koper s podpisom londonskega memoranduma leta 1954 pripadel takratnji Jugoslaviji. Popolnoma se mu je spremenila narodnostna sestava, ki je prinesla tudi nove arhitekturne posege v jedru Kopra in okolici. Mesto s pristaniščem doživi močan razvoj.

Danes je Koper gospodarsko in turistično naravnano mesto, ki postaja tudi čedalje bolj prepoznavno in možno univerzitetno mesto.

IMG_0564.JPG

FPA_0043.JPG

Namestitev

V Kopru se nahajata dva študentska domova v starem mestnem jedru. Prav tako je študentski dom tudi v Portorožu. Študentje se lahko odločijo za bivanje tudi v zasebnih apartmajih, najemnine za tovrstne namestitve se gibljejo med 180 EUR in 230 EUR na mesec (v kar so vključeni stroški elektrike, vode, ...). Na obali pa vseeno pogosto primanjkuje cenejših stanovanj, ki bi bili primerni za najem študentov.

E53G9921.JPG

Dogodki

V Kopru lahko vsak najde prireditev po svoji meri. Čeprav je v poletnih mesecih koncertov in dogodkov na prostem veliko več, tudi v zimskih mesecih mesto ponuja veliko raznolikih dogodkov in prireditev. Veliko jih je postalo že tradicionalnih, kot so Istrski karneval, Festival čokolade in piva, Koprska noč ter silvestrovanje na prostem. Koledar dogodkov pa najdete na spletni strani občine